Aanmelden bij Estta

Kronen en bruggen bij estta.

Een kroon bestaat uit een kapje van zirkonium, keramiek of heel soms van (volledig) goud. Dit kapje past precies over een afgeslepen tand of kies.

estta kiest afhankelijk van uw mondsituatie het materiaal wat het beste bij de behandeling past. Om het kapje heen is keramiek aangebracht. Dit heeft als doel om het zo veel mogelijk op een natuurlijke tand te laten lijken. Kronen worden op de tand of kies gecementeerd. Bij implantaten kunnen ze ook verschroefd worden.

Wanneer een kroon?

  • een kroon kan een zwakke tand of kies te beschermen tegen breuk,
  • na een wortelkanaalbehandeling,
  • een kroon kan een gebroken tand herstellen,
  • een implantaat verder op te bouwen: suprastructuurvervaardiging,
  • met een kroon kunnen we een verkleurde en/of lelijk gevormde tand of kies bedekken,
  • bij tandimplantaten, kunnen de tandkronen ook verschroefd worden.

Wat zijn bruggen?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn de afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen, die op deze pijlers passen en een brugtussendeel. Ook wel een "dummy" genoemd. Een dummy is het vervangend tussenelement. Het aantal brugtussendelen is afhankelijk van de afstand die moet worden overbrugd.

Welke redenen zijn er om een brug te maken?

  • de opengevallen ruimte kan ertoe leiden dat de overblijvende tanden en kiezen gaan draaien en schuiven. Hierdoor ontstaat een verkeerde ‘’beet’’. De slechte balans als gevolg van de ontbrekende tanden kan tandvleesontstekingen en kaakgewrichtsklachten veroorzaken,
  • door de opengevallen ruimte zal bij praten het speeksel door deze ruimte kunnen, ook wel speekselvloed genoemd, dit kan hinderlijk zijn,
  • om beter voedsel te vermalen, dit is belangrijk voor het maag- darmstelsel,
  • verbetering van het uiterlijk.

Hoe lang gaan kronen en bruggen mee?

Kronen en bruggen gaan in principe lang mee. De belangrijkste bijdrage die u kunt leveren is een goede mondhygiëne. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet goed worden schoongehouden. Een brug verliest zijn ondersteuning wanneer de aangrenzende tanden of het kaakbot wordt aangetast door tandbederf.

Houdt daarom uw tandvlees en tanden schoon door twee keer per dag te poetsen met een fluoride tandpasta en dagelijks te flossen. Ga regelmatig naar de tandarts en mondhygiënist(e) voor controle en tandsteenverwijdering.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via 0162-769041 
of maak gebruik van ons contactformulier.

Aanmelden bij Estta

Openingstijden

ma t/m vrij:
8:00 - 17:00u

Estta Dental Studio